Moottoripyörä Saksasta, tuontipyörä Saksasta, moottoripyörän tuonti Saksasta, moottoripyöriä myytävänä, tuontipyöriä Euroopasta Moottoripyörä Saksasta, tuontipyörä Saksasta, moottoripyörän tuonti Saksasta, Moottoripyörä Saksasta, tuontipyörä Saksasta, moottoripyörän tuonti Saksasta,Moottoripyörä Saksasta, tuontipyörä Saksasta, moottoripyörän tuonti Saksasta, Moottoripyörä Saksasta, tuontipyörä Saksasta, moottoripyörän tuonti Saksasta BMW 750 V12 www.nettimp.com/bmw750.htm www.nettimp.com/bmw750.htm

 

MOPOREISSU VIROON 2007

www.nettimp.com

Voiko mopolla tehdä muutakin kuin pärrätä ympäri ihmisten nurkkia? Miten mopo soveltuu esimerkiksi Viron maaseutuun tutustumiseen? Tarvitaanko moottorimatkailuun välttämättä pitkä rivi sylintereitä ja satoja kuutioita? Vastaus kysymyksiin selviäisi parhaiten tekemällä sellainen matka. Mopojen edustajaksi matkalle valikoitui taiwanilainen Kymco People 50 S 4T -moposkootteri.

Matkavalmistelut ovat yksinkertaiset. Tilasin menolipun netistä elokuisen tiistain kello 8.00 lähtevään laivaan. Paikalla tulisi olla Länsisatamassa Eckerölinen terminaalissa n. tuntia ennen lähtöä. Moposta veloitetaan sama kuin polkupyörästä eli 10 €. Matkustaja joutuu maksamaan 20 €. Nettivarausalennuksineen hinnaksi tuli yhteensä 28,5 €. Samassa yhteydessä kannattaa varata myös ruokailut.

Tärkein matkavaruste on hyvä kartta. Eesti Teed Atlas 2000/2001 -karttakirjan arvelin olevan edelleekin käyttökelpoisen. Sen suojana käytin erillistä läpinäkyvää muovipussukkaan joka roikkuisi jalkatilassa. Lisäksi ostin Tom Tomiin Itä-Euroopan kartaston jonka kattavuus oli 70 %.

Sadetta vastaan varauduin mopokäyttöön tarkoitetulla sadeviitalla. Mopon oma työkalusarja, paikkaussarja, varavaatteet, litra varapolttoainetta ym. pientä ja siinäpä olivatkin tärkeimmät matkavarustelut.

Matkan tylsin osuus oli Tampereelta Helsinkiin. Pimeässä ajaminen ei ole Kymcolla ongelma H-4 valot olivat vähintäänkin riittävät. Suurin ongelma oli aamuruuhka kehä III jälkeen. Länsisatamaan olisi kannattanut valita läntisempi reitti.

Valuutan vaihto kannattaa tehdä viimeistään laivalla. Tallinnassakin voi vaihtaa valuuttaa mutta säästöt jäävät parhaimmillaan olemattomiksi. Pahimmillaan tappiota saattaa tulla jopa 30 % edullisimpaan kurssiin verrattuna. Laivalla 100 eurosta sai 1520 € eli yksi kruunu on n. 6,58 senttiä.

Kello oli 12.00 kun ajoin ulos M/s Norlandialta. Muodollisuuksia oli vain passin näyttö. Sataman edustalla on ensimmäinen huoltamo. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet vuosien varrella. Vielä vuonna 1989 60 litraa naftaa sai pullollisella keskiolutta. Siltikin tankkauksen siirtäminen Viroon kannattaa, sillä tankki täyttyy noin kolmanneksen halvemmalla kuin Suomessa.

Matka alkaa Piritan kautta kohden Viimsin niemeä jonka kiersin viimeksi yöllä saksalais-vieraani kanssa. Nyt oli tarkoitus nähdäkin jotain.

Viron päätiet ovat nykyään hienossa kunnossa ja paranevat koko ajan. Piritan rannat olivat 22.8.07 autiot.

Kaberneemen satamaravintolassa oli hiljaista

Ensimmäinen yösija löytyi Eisman kylässä olevasta lomakeskuksesta.

Majapaikkani vuokra oli 300 kruunua. Sillä sai siistin yhden hengen huoneen ja aamupalan. Ainoa mukavuus olivat ikkunaverhot. Suihku oli käytävällä. Ihan käypänen paikka. Meren rantaan oli matkaa 100m.

Matka jatkui hyvästien jäkeen kohden länttä. Ennen Kundaa on venäläisten hylkäämä lentokenttä. Sinne ei ole viitoitusta. Liittymä on löydettävissä n. 4 km itään Eisman risteyksestä.

Lähtöjuhlat ovat olleet tavanomaista rajummat.

Kaksi 2,5 kilometriä pitkää betonoitua kiitorataa ovat osittain metsittyneet. Täältä lähtevät koneet eivät enää aiheuta toimenpiteitä Pirkkalassa. Yöunien laatu on parantunut.

Ennen Kundaa kääntyy tie Suomenlahden rannalla olevalle Toolsen linnoitukselle. Vuodesta 1471 se puolustanut Viroa tunkeutujilta.

Ennen Kundaa muistetaan ensimmäisen maailmansodan uhreja.

Pienillä teillä Tom Tomista ei yleensä ole apua. Kartta ja aurinko ovat parhaat suunnistusvälineet.

 

Kiviölissä jätekasat kasvavat edelleen.

Hautausmaa Peipsjärven rannalla Varnjassa.

Peipsijärven rannat ovat pääosin vapaita asutuksesta. Venepaikatkin ovat vasta täyttymässä.

Varnjan satama

Emajoen suistoa valvoo Viron rajavartiosto.

Jumalatonta menoa Varnjassa

Joskus asfaltillakin

Kymcon 16 tuuman pyöristä huolimatta jousitus oli kovilla sorataipaleilla. Lopulta Tom Tomin kiinnitys hajosi (jo toinen kerta).

 

Paluumatka Tallinnaan sujui pientareella ajaen.

Ammattiliikenne välitti vähiten kevyestä liikenteestä. Peoplen isot pyörät vakauttivat menoa kuitenkin sen verran, että rekkojen aiheuttamien pyörteiden huolimatta lähikontaktia ei tullut.

Opetuksia?

Viro on oiva maa moporetkeilyyn kun välttää isoimpia teitä. Nähtävää ja koettavaa riittää useammallekin reissulle. Majapaikkoja on kohtuullisesti tarjolla ainakin sesongin ulkopuolella. Hintataso on edelleenkin kilpailukykyinen Suomeen verrattuna. Huoltoasemien määrä on vähentynyt Viron itsenäistyttyä. Pienitankkisesta 2-tahtimoposta saattaa polttoaine loppua kesken.

Kymco People

Ei mitään ongelmia. Sivuteillä tärinää piisasi ainakin 10 000 kaupunkikilometrin edestä. Kulutus oli 2,63 ja 2,70 litran välillä sadalla. Tehoa riitti 50 km keskituntinopeuteen myös vastatuulessa ja soralla. Takaboksin kuormaaminen heikentää ajo-ominaisuuksia etenkin löysässä sorassa. Tom Tom Riderin kiinnitys ei ole suunniteltu vaativiin olosuhteisiin.

Mikko Hamunen