LYHENNETTY SAARISTOKIERROS: PARAINEN-NAUVO-SEILI-RYMÄTTYLÄ-NAANTALI

 

takaisin nettimp 9.8.03

Parainen-Houtskari-Kustavi –lenkki on mahdollista jakaa kahteen osaan jos reitin katkaisee Nauvossa josta on mahdollista mennä lautalla Seilin kautta Rymättylään. Isompi reitti on mahdollista kiertää yöpymättä matkalla mutta aikataulusta tulee silloin melko tiukka. Seilin hautausmaalla voi tutkailla es. josko risteistä löytyisi lähisukulaisten nimiä. Ristit kertovat saarella toimineiden lepra- ja mielisairaaloiden asukeista.

 

Seuraavassa huomioita Parainen-Nauvo-Seili-Rymättylä –lenkistä. Turku-Kaarina-Parainen on n. 25 km, Paraisilta ensimmäiselle lautalle n. 17 km. Lautta kulkee Nauvon ensimmäiselle saarelle n. 10 minuuttia. 31.8. asti lautta kulkee ympärivuorokautisesti vähintäin 1,5 tunnin välein (1.30-3.00). 7.00 lähtien lähtöjä on 15 minuutin välein 21.00 asti. Toiseen suuntaan lähdöt ovat 15 minuuttia myöhemmin. Tarkempia tietoja numerosta 0200-2100. Lautalta on saatavissa myös aikatauluja joista selviää myös jatkoyhteyksien aikataulut.

 

Nauvoon  tultaessa kilometrejä on kertynyt lisää 12. Jos jatkat tästä vielä Korppooseen niin seuraavalle lautalle on vielä 15 km. Rannan läheisyydessä on myös leirintäalue. Lauttoja Korppoon saarelle meneen parhaimmillaan neljästi tunnissa. Yösijaa on tarjolla Nauvon saarella myös kartanomajoituksessa alkaen 38 € hengeltä.

 

Illan pimetessä keskeytin oman matkani Nauvon satamaan. Majoitusvaihtoehtoja oli vain yksi, hotelli Standbo. Sen 70 vuoteesta vain yksi oli enää vapaana. Paikasta löytyvät saaren ylivoimaisesti kalleimmat vuoteet. Yksiön hinta oli aamupaloineen 80 €. Vapaita huoneita voi tiedustella numerosta 02-460 6200. Muuten paikka oli mitä mahtavin. Pienellä alueella olivat jäätelökioski, vierasvenesatama, ravintola ja ravintolalaiva. Ja mikä parasta, rannassa odotti yhteysalus Linta joka lähtisi aamulla Seilin kautta Rymättylään.

 

LINTA 0400-720 606

 

Norjan vuonoliikenteestä Päijänteen kautta Nauvoon kulkeutunut Linta kulkee tunnissa Nauvon ja Rymättylän Hankan välin vaikka välillä on pysähdys Seilissä. Alus liikennöin Merenkulkulaitokselta aikarahdattuna 29.8. asti päivittäin. Henkilökyyti maksaa 2 €, moottoripyörästä veloitetaan 4 €. Laivalla on yläkannella pieni buffetti.

 

Arkisin Lintan lähdöt ovat Nauvosta 8.30, 11.30 ja 16.30. Viikonvaihteessa ajetaan vain 10.00 ja 16.00 lähtevät vuorot jolloin Seilillä joutuu viipymään 6 tuntia ellei sitten halua palata takaisin 4 tunnin ja 40 minuutin kulutta. Lähdöt Hankasta viikonvaihteessa 14.30 ja 17.30.

 

SEILI

 

Seilin saarella toimii nykyään Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Ruotsin kuningas Kustaa Aadolf määräsi 1600-luvulla, että Turun lähistöllä olevalle saarelle olisi perustettava sairaala spitaalisia varten. Paikaksi valittiin Seili ja ensimmäiset potilaat tulivat sairaalaan vuonna 1622. Mukaan heidän oli otettava joko ruumisarkku tai arkkulaudat.

 

Elämä saarella oli vaikeaa. Ensimmäistä lääkärin vastaanottoaikaakin joutui odottamaan peräti 60 vuotta. Hieman helpotusta elämään toi saaren asukkaille myönnetty viinanpoltto-oikeus. Asiakkaita riitti kaukaa mantereelta asti.

 

Saarta alettiin käyttää myös mielisairaiden karkotuspaikkana. Ensimmäinen potilas tuli vuonna 1633. Potilaiden keskimääräinen elinaika saarella oli 1-5 vuotta. Uusia potilaspaikkoja vapautui vuosittain noin 20 prosenttia.

 

Vuodesta 1755 saata käytettiin  lähinnä köyhien ja mielisairaiden karkoituspaikkana. Saarelle saattoi joutua muistakin syistä. Erään papin kohtaloksi koitui ajatus kirkon ja valtion erottamisesta. Yksi potilaista oli nainen, joka ”rähisi ja haukkui miestään, epäili tätä uskottomuudesta ja uhkasi lyödä kirveellä”.

 

Vaikka mielisairaala lopetettiinkin saarella jo vuonna 1962 paikan ahdistavat muistot ovat alueella vielä nähtävissä. Jäljellä on mm. 1800 luvulla valmistunut kivirakennus jossa toimii Saaristomeren tutkimuslaitos. Vanha puukirkko ja hautausmaa muistuttavat ajasta jolloin elämä oli kovaa mutta raakaa.

 

Vierailuun saarella kannattaa varata aikaa muutama tunti ja omat eväät.

 

Mikko Hamunen               takaisin nettimp

 

 

 

Nauvon satama yöllä

 

 

 

 

 

Nauvolaisen laivapitserian orkesteri

 

 

 

Nauvon satama mereltä, laivapitseria, ravintola ja hotelli

 

 

Seilin satama ei juuri vierailemaan houkuttele, mutta jos aikaa on niin poikkeaminen kannattaa

 

 

 

 

Hankan satama Rymättylässä

 

 

 

 

Viimeinen lossi Rymättylästä mantereelle