NETTIMP:n PYÖRÄNHAKUMATKA SAKSAAN TOUKOKUUSSA 2004

Raportti 2004 huhtikuun reissusta | 2004 marraskuun matka | 2005 helmikuun matka | www.nettimp.com

Edellisellä matkalla Saksaan jäi muutama pyörä ja kun yksi tilaustoimituskin oli hoitamatta niin jälleen oli lähdettävä matkaan. Mielenkiinto Saksaa kohtaan on kova ja yleisön pyynnöstä kirjaan joitakin tapahtumia myös tästä retkestä. Mukana oli poikkeuksellisesti myös seuraa, sillä apukuljettajan paikalle istui Jokisen Tapio Tampereelta.

Ajomatkaa Saksassa ei tällä kertaa kertynyt kuin 2000 km mutta oli siinäkin kolmessa päivässä tarpeeksi vääntämistä.

Menomatkan ensimmäinen pysähdys on Hyvinkää-Hanko tien alussa. Vastassa on Kajanderin Juha joka otti hoitaakseen Hondan Night Hawk 750 -94 koeajon jatkamisen. Ensimmäisen tuhannen kilometrin aikana pyörä on pelannut hienosti mutta jotta tuleva uusi omistaja vakuuttuisi niin ajamista jatketaan kunnes ostajan luottamus löytyy.

Sunnuntai-illan ensimmäinen hakukohteemme on Binzissä, aivan Saksan koiliskulmassa. Paikka on suosittu lomailualue ja entiseen aikaan siellä oli mm. IFA:n tehtaiden henkilökunnan lomakeskus.

 

Noin 120 km ajon jälkeen tapaamme Klausin jonka kanssa olen sopinut kaupoista Hondan CBR 900 RR -02:stä. Todellinen namupala, käytännössä uusi pyörä käytetyn hinnalla. Kuvia tulossa lisää.

Tapio ei voi muuta kuin päivitellä hyvää tuuriaan, sillä pyörä on juuri sellainen kuin hän on aina haaveillut. Toki tässä kaupassa oli muutakin takana kuin tuuria, mutta olkoon nyt enempi retostelu... Hyvä yksilö löytyy ajan kansa aivan varmasti. Älkää nyt kuitenkaan testatko, että löytyykö. Ajankäyttöni ei salli turhaa touhottamista enkä halua pilata hyvää mainettani saksalaisten silmissä turhanaikaisilla kyselyillä. Oikea järjestys on siis: ensin rahoitus kuntoon, toiseksi hankintalupa läheisiltä ja vasta sitten soitto Mikolle.

Matka jatkuu kohden Berliiniä jonne saavumme maanantai-aamuna. Innostun "oikaisemaan" ennen Stralsundia ja reitti vie idän kautta koukaten kohden länttä. Tienviitat loppuvat tie muuttuu paikka paikoin todella surkeaksi. Hivuttaudumme kuitenkin sisukkaasti kohden länttä ja löydämme lopulta A 20:n pään. Suomestakaan ei löydy yhtä huonokuntoisia teitä. Paljon on vielä saksalaisilla tekemistä.

Perillä Berliinissä meitä odottaa Yamahan SRX 600 -89. Salim oli itse valitettavasti Stutgartissa, samoin pyörän avaimet ja tietenkin paperit. Ei muuta kuin kuormaan vaan. Toimitusta hankaloittaa pyörän ohjauslukko. Paikallinen väestö hieman ihmettelee toimiamme mutta ilmeisesti kukaan ei soittanut virkavaltaa paikalle. Mitenkähän olisi käynyt jos olisimme olleet liikkeellä öiseen aikaan? Tapiota hirvitää mutta kaikkeen tottuu...

Ja matka jatkuu. Vireä suunnistaja on oiva apu kun pitää löytää outoja osoitteita.

Löydän myös toisen Bladen. Saapahan Tapio ajoseuraa jos ei muille kelpaa. Pyörällä on ajettu 41 tkm ja on ikäisekseen ihan siivossa kunnossa. Lisäkuvia.

Bladet siirtyvät mukana olleeseen peräkärryyn.

 

Päivä jatkuu, ja ruokailustakin on pidettävä huolta. Parsakausi on tällä korkeudella jo alkanut, ja tilaamme parsaa ja pihviä. Sen parempaa parsaa en ele aiemmin syönyt - kotiruokaa tietenkin lukuunottamatta :).

 

Kilometrejä on kertynyt edellisestä illasta jo reilut 800 km mutta vielä päivä ei ole ohi. Meiningenistä lähtee mukaan ensimmäiset neljä vuotta tietokonefirman edustusautona toiminut BMW 735 i -85. Auton toinen omistaja on 70 vuotias Siegfried jolle Bemari on ollut jo 15 vuotta ylpeyden aihe. Tästä tulee hyvä harraste-/peltoauto. Jos arvostaa automaattivaihteistoa, ilmastointia, vakionopeydensäädintä, ajotietokonetta jne... Pelleiltään tämä yksilö on mainiossa kunnossa mutta pientä ja vähän isompaakin laittamista piisaa eli "kädettömät" älkää vaivautuko.

Maanatai-illan päättyessä kilometrejä on karttunut 1050. Tiistaina suuntaamme kohden pohjoista. Saksan autbaanat ovat melko yksitoikkoisia. Silloin tällöin näkyy myös jotain poikkeuksellista kuten tämä jätekasa? A4:n varrella. Mahtaa olla melkoinen potero siinä paikalla mistä tämä maalajä on kaivettu.

Osdorfissa odottaa Honda VT 500 Ascot. Ostin sellaisen jo 5 vuotta sitten Yhdysvalloista. Ilmeisesti Suomen ainoa Ascot saa nyt seuraa. Loppumatkan ajamme pikkuteitä ja päädymme Kielin kanavan lossirantaan. Samalla lautalla on myös Tempo merkkinen härveli. Se on 150 kuutioinen. Omistaja kertoo, että hänen ystävänsä osti Tempon nelivetomallin Suomesta joltain Honkarakenteen työntekijältä. Pieni on maailma.

Jutellessamme Temposta alkaa kanavalla tapahtua.

Lopulta löydämme Ascotin. Tapion ilme on mietteliäs. Mihinkäs tämä laitetaan.

Miehet ja moottoripyörä ovat aina herättäneet kiinnostusta nuorison keskuudessa. Niin nytkin.

Viimeinen ilta Saksassa. Päivä on pulkassa ja vietämme ensimmäisen yömme lakanoiden välissä. Myös ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi. Seuraavalle päivälle jää harvinaisesti aikaa jopa shoppailulle.

2000 km ja jälleen Rostockissa. Kotimatka alkaa.

 

 

Mikko Hamunen